duminică, 11 septembrie 2011

XIII. Mediul social si ipostazele noastre arhetipale



Mediul social joaca un rol si mai consistent in raport cu existenta si devenirea oricaruia dintre noi. Apelez la un alt proverb romanesc: “Branza buna in burduf de caine”, care subliniaza interactiunea dintre individ si colectivitate. Pe cei mai multi ii traiset viata, in loc sa fie invers, si atunci cei, carora “mintea nu le tace nici macar cand dorm”, trec pe langa lume fara s-o vada, aud, fara sa asculte si clipesc fara sa inteleaga. Singurl timp de putere adevarata este: acum, iar singurul spatiu in care se exprima aceasta energie superioara este: aici. Din totdeauana, inteleptii lumii au stiut ca Dumnezeu se exprima in Creatia sa: aici si acum! In functie de cum ne descurcam in situatiile limita, ne putem incadra intr-una dintre cele cinci ipostaze arhetipale: 
  1. Neajutoratii. In momentul confrunatrii raman paralizati, incapabili de decizie, coplesiti si lipsiti de solutii.
  2.  Lasii. Cei care sunt gata sa fuga sau sa se predea imediat cand situatia le-a devenit nefavorabila.
  3. Agitatii. Persoane haotice, care reactioneaza orbeste si care isi consuma intreaga energie cu lovituri de maini si de picioare, fara sens.
  4. Luptatorii. Rezolva problemele, pe masura ce apar, se apara reactionand corect, dar au dezavantajul “ramanerii in urma”, caci ei reactioneaza dupa ce ianmicul a actionat deja!
  5. Liderii. Acestia rezolva problemele mici inainte ca acestea sa devina mari. Sunt pregatiti sa reactioneze imediat, au cunostinte de psihologie cat sa poata previziona tehnologia de atac a inamicului. Deci, uneori, liderii stiu ca “cea mai buna aparare este atacul!”
Bun, intelegem de aici, ca ne regasim fiecare intr-una dintre ipostaze si ar fi bine sa mai stim ca in functie de amenintarea fizica, psihica sau mentala reactionam prin patru forme :
  •   Retragere. In fata pericolului ne comportam fie ca testoasa care se retrage in carapace, unde este protejata impotriva atacurilor decisive, fie ca strutul. Insa inainte de a lua decizia “strutului” ar fi bine sa reflectam la cugetarea lui Carolyn Shumway din Stiinta neagra:Chiar daca iti ingropi capul in nisip, tot vei avea fundul tabacit!”
  • Supunere. Daca nu putem fugi de periocol, capitulam. Acceptam autoritatea dusmanului, ne facem mici si incepem sa cautam zona cea mai sensibila a fundului pe care dorim sa-l pupam!
  • Cautarea puterii. Suntem in cautarea acesteia de cand ne nastem. Ne luptam sa mergem, sa invatam, sa devenim. “Adapteaza-te sau mori!” este indemnul luptatoprului ninju-tsu! Cea mai mare putere pe care o putem obtine este “gandirea libera”. Cand ne filtram rational informatiile nu mai avem nevoie sa gandeasca altii pentru noi si atunci devenim cu adevarat liberi!
  • Cautarea iubirii. Cea mai grea alegere! Crestinii autentici stiu ca Iubirea este suportul Vietii si ca acest sentiment se deplaseaza in Univers cu o viteza infint mai mare decat lumina. Intr-un mod ideal cand iubesti cu adevarat si neconditionat, nu mai ai dusmani!